Hybrid House

 

DNV, as well as other Bratislava districts has a problem with parking. Currently, low capacity of parking boxes is solved by the construction of new additional temporary parking areas /from grass blocks/, especially in the housing development. This is at the expense of the greenery in this residential structure. Given the effectiveness of achieving the necessary capacity of parking spaces and the maintenance of green areas we need to focus on car parks. Of course, they should be situated in useful distance from residential flats and with minimal impact on visual "comfort" of the surrounding apartments. It's usually the most public problem. That's why we came up with the concept of hybrid houses /HH/ to merge more features in themselves, though with the dominant function of parking. This HH-compilation looks as a standard residential buildings with social flats /with sufficient parameters and even with terraces/, which are conceived as "cover" for parking "core". Moreover, its shifted facade "sheers" from the classic stereotypes of prefabricated buildings, although HH may just to be the result of faster-prefabricated construction. Its design improves internal conditions of flats /sun orientation, views to the Devinska Kobyla /, but also prevents before non-intimate orto-views from the opposite blocks. The position of these HH is located in the intermediate space between the railway and blocks. It should be to satisfy a function of the noise barrier supported by "zig-zag" facade of housing "boxes" /on the West / or of parking "klusters" /on the East/. The HH solution uses fragments of "green" design by form of grass terraces and roof park /common to all residents of the building/, what is also a visual benefit for surroundings.

Location:

Bratislava

Devínska Nová Ves

Type:

public

Date:

05 / 2012 _ study

Author:

D. Šubín

© 2019 by BAAR

ARCHITEKT  BRATISLAVA